>

Folia barierowa HBF (High Barrier Foil)

HBF to innowacyjna folia dedykowana do produktów spożywczych, która charakteryzuje się podwyższonymi właściwościami użytkowymi i funkcjonalnymi. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych linii produkcyjnych oraz innowacyjnemu procesowi produkcji MaxQuick® folia osiąga znacząco lepsze cechy niż produkty obecnie dostępne na rynku.

 

Czym jest proces produkcji MaxQuick®?

Proces MaxQuick® polega na napylaniu wody w procesie wygrzewania folii, co gwarantuje optymalne nawilżenie warstwy poliamidowej – na powierzchni nie zbiera się nadmiar wody, który ma negatywny wpływ na długość sezonowania folii, a także na czas postkrystalizacji
i właściwości fizykochemiczne warstwy poliamidowej.

Wewnętrzne badania folii HBF przeprowadzone w Laboratorium Bogucki Folie pozwalają stwierdzić, że folia barierowa HBF będzie posiadała następujące cechy:

  • Wydłużenie przy zerwaniu wzdłuż – 45% (obecnie na rynku – 40%).
  • Wydłużenie przy zerwaniu w poprzek – 50% (obecnie na rynku – 44%).
  • Naprężenie przy zerwaniu wzdłuż- 87MPa (obecnie na rynku -80MPa).
  • Naprężenie przy zerwaniu w poprzek – 62MPa (obecnie na rynku – 57MPa).
  • Odporność na przebicie – 7,8 J/mm (obecnie na rynku – 6,8J/mm).
  • Przepuszczalność tlenu (O2) – 0,63 (obecnie na rynku -1,3 cm3/m2•atm•24h).
  • Przepuszczalność dwutlenku węgla (CO2) – 1,68 (obecnie na rynku – 1,93 cm3/m2•atm•24h).
  • Transmitancja światła – 89,66 % (obecnie na rynku – 87%).
  • Grubość folii w narożach – 25μm (obecnie na rynku – 20 μm).

 

 

Fundusze Europejskie